Selfpubber. En nu?

We schrijven 2017 en ik kan een nieuwe titel op mijn CV bijschrijven: selfpubber. Naast freelance stukjestikker, schrijver of zo je wilt auteur, komt daar uitgever bij te staan. Want ik ga mijn tweede thriller zelf uitgeven! In een reeks van blogs zal ik uit de doeken doen waar ik tegenaan loop en wat ik zoal meemaak als verse selfpubber.

Sinds het besluit mijn boeken zelf uit te gaan geven, spookt de “wat nu?” vraag vrijwel continu door mijn hoofd. Het drukt als een loden last op mijn schouders en ’s nachts word ik menigmaal zwetend wakker. Op mijn eettafel liggen vier a4-tjes, volgekliederd met aantekeningen, to do’s en de meest briljante ideeën om mijn volgende boek minstens zo’n verkoopsucces te maken als Huidpijn van Saskia Noort. De releasedatum komt met rasse schreden op me af gedenderd en ik moet nog zo veel doen. Zo! Veel! Terwijl ik ondertussen ook nog artikelen moet schrijven, onderzoek moet doen voor mijn derde boek, een actief sociaal leven heb te onderhouden… ARGH! Hoe heeft het eigenlijk zover kunnen komen…?

Van schrijver tot selfpub auteur
Men zegt weleens dat een schrijver zich pas auteur mag noemen nadat hij tenminste twee boeken heeft uitgebracht. Check! Ik ben auteur. Ik debuteerde in 2013 met de thriller Villa Gladiola en won hiermee unaniem de publieksprijs van de Schaduwjury voor beste thrillerdebuut. Ook werd ik genomineerd voor de Schaduwprijs 2014 voor de beste (oorspronkelijk Nederlandstalige) spannende debuutroman van het jaar en voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2014. Datzelfde jaar schreef ik het e-boek(je) Start je webwinkel en in 2017 rollen er twee verse boeken van de pers: de thriller Eeuwig Donker en de biografie van SP-oprichter Daan Monjé. Niet alleen ga ik Eeuwig Donker en de biografie zelf uitgeven, ook heb ik van mijn beiden eerste boeken de rechten terug. De tweede druk van Villa Gladiola is inmiddels weer te bestellen! Met trots kan ik dus zeggen dat mijn uitgeverij, die de naam Jalapeño Books draagt, in full swing is vanaf de oprichting op 1 januari 2017.

Waarom Jalapeño Books?
Die vraag is tweeledig te beantwoorden. Waarom deze naam en waarom überhaupt zelf je boeken uitgeven?
Laat ik beginnen met de naam. Als jaren 80 geborene ben ik senior millenial en junior boze witte man. Voor de een is mijn uitgesproken mening typisch die van de boze witte man, voor de ander kenmerkend snowflake geneuzel. Om toch die nuance aan te kunnen geven, verzucht ik dan regelmatig dat ik niet persé boos of principieel ben, maar dat mijn acties en reacties vooral ingegeven worden door mijn vurigheid. Niet vanuit een hokjesdenken, maar ontstaan vanuit mijn eigenwijze, impulsieve temperament; gelijk een spicy jalapeño peper. Dat temperament en die eigenwijze inborst zijn mede debet aan de keuze om mijn boeken in eigen beheer uit te gaan geven. Mijn debuut Villa Gladiola schreef ik onder contract bij een uitgever in Nijmegen, waarna ik voor mijn tweede boek Eeuwig Donker werd benaderd door een Amsterdamse uitgever die zich manifesteert in de Eredivisie der Hollandsche uitgevers. Hoppa!

[…]

Flashforward lang verhaal kort: mijn ervaringen met gevestigde uitgevers zijn niet zo best. Dus besloten mijn temperament en ik het heft in eigen hand te nemen. En toen dit besluit was genomen hoefde ik ook niet lang na te denken over een naam voor mijn eigen selfpub onderneming: Jalapeño Books was geboren.

Van bankzitter tot veldspeler
Goed, dat was een kort college over de ontstaansgeschiedenis van mijn carrière als schrijver tot zelf uitgevende auteur. Een transformatie van bankzitter tot veldspeler, waar ik zelf kan bepalen waar ik loop, hoe ik loop en wanneer ik loop. Er zijn betere metaforen te bedenken, maar op dit moment volstaat die van de veldspeler prima. Op weg naar het doel om te scoren. Badumtsj.
In de volgende blog zal ik een uiteenzetting geven van de ongeveer 397.483 zaken waar je tegenaan loopt, rekening mee moet houden en simpelweg geen erg in hebt als je schrijver/redacteur/pr-medewerker/grafisch vormgever/inkoper/verkoper/websitebouwer/koffiejuffrouw bent.

Had ik eigenlijk al gezegd dat ondanks alles je eigen boek uitgeven onwijs tof is? Nee hè? Aldus. Tot de volgende blog! (o enne… Eeuwig Donker is al te reserveren!)

Lees hier alle blogs over zelf je boek uitgeven