Vers nieuws

De kogel is door de kerk: ik ga mijn tweede thriller zelf uitgeven. YAY!

“Ja maar Tjeerd, kan dat zomaar?!”
“Tuurlijk.”
“Ja maar Tjeerd, uitgevers zijn toch onmisbare eminente intellectuelen die…”
“HAHAHA! Neen.”

Dat zijn ze niet. Sterker, de uitgeverswereld is als Jan Terlouw op een feestje van De Wereld Draait Door. De lieve opa die mooie verhalen kan vertellen over dat het vroeger beter was. Dat het nu allemaal kut is. Om vervolgens weer in slaap te sukkelen zonder actie te ondernemen of oplossingen aan te dragen. Je hangt er een bepaalde sentimentele waarde aan, het heeft naam, kende soms faam, maar het is vooral gebakken lucht.

Kortom, ik ga het zelf doen. Omdat ik dat kan. Omdat ik dat wil. Omdat ik al te veel van mijn spaarzame tijd heb verspild aan het knikken en knielen voor mensen die te belazerd zijn om zelfs maar mijn naam en de juiste titel van het manuscript in de standaard afwijzingsmail te tikken.

Geachte,

Hartelijk dank voor het opsturen van uw manuscript ‘Ontbijt Royale’. Inmiddels hebben wij het bekeken en we vinden het niet onaardig. Tot onze spijt moeten wij u echter berichten dat wij het niet geschikt vinden voor uitgave in ons fonds. Het is qua genre en invulling niet wat wij zoeken. Het past niet goed genoeg bij de plannen die wij hebben voor PepperBooks.
Het spijt ons dat wij geen beter nieuws voor u hebben. Wij wensen u in elk geval nog veel plezier met schrijven.

Mail van Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V.

Maar vooral omdat ik zoveel gepassioneerde mensen om mij heen heb die kunnen redigeren en de d/dt fouten eruit kunnen slopen. Die mij kunnen bijsturen wanneer bepaalde passages niet lopen. Die een cover kunnen ontwerpen. Die een awesome auteursfoto kunnen schieten. Die PR en marketing ademen. Die hun kreupele neef met 1 oog nog weten te verkopen als topmodel. En die uiteindelijk dat Word-documentje tot een heus boek drukken.

Hoppa. Aan de bak. Voorjaar 2017 is dan ein-de-lijk het vervolg op Villa Gladiola daar.

Nog andere spannende dingen?
Ja man. Zo ben ik gaan schrijven voor BUX. Een mobiele beleggingsapp die, zoals het een goede startup betaamt, groeit als kool en een expansiedrift tentoonspreidt waar de Amish qua gezinsplanning een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

Ik mag Run2Day Magazine tot een verse opdrachtgever rekenen. Schrijven over hardlopen. Hartjes!

Minstens zo interessant is een andere verse opdrachtgever: de NVVB. Voor vakblad Burgerzaken & Recht interview ik medewerkers van gemeenten door het hele land. Zo maakte ik een artikel in Amsterdam over genderinformatie op de gemeentelijke formulieren en interviewde ik in Breda de mensen achter een succesvol project m.b.t. klantbeleving.

En verder… bloggen voor Snowplaza en mijn eigenste Jolly Nomad! Want er ligt sneeuw mensen. Dus er staan trips op het programma naar, om te beginnen, Frankrijk en Oostenrijk.

Was dat het? Nee. Ik heb het verzoek gekregen een biografie te schrijven over een Nederlandse politicus. Volgende week de eerste gesprekken, dus daarover volgt later meer informatie.

Voilà. Aan de arbeid!