An die arbeit aus Mallnitz

“Wie ist wieder dein Vorname?”

Tjeerd.

“Jacob?”

Welja.

Tegenover mij zit Walter (83). Walter zit op zijn spreekstoel en ratelt maar door over de coronacrisis en wat dat voor Oostenrijk betekent. Soms zet hij zijn woorden kracht bij door driftig met zijn vinger te wapperen, wat er nogal kolderiek uitziet, want hij mist het topje van zijn wijsvinger.
We zitten op het terras van Pension Edlinger in Mallnitz (Hohe Tauern/Karinthië, Oostenrijk). Het is het pension van Dennis en Vanessa die je nog zou kunnen kennen van de enige aflevering van ‘Ik vertrek’ waar alles gewoon op rolletjes verliep.
Die coronacrisis heeft mij ook niet onberoerd gelaten. Zowel financieel als bedrijfsmatig heb ik een behoorlijke knauw gekregen.
Maar het heeft me óók weer terug in Mallnitz gebracht.

Ja Walter, diese Koronakrise bedeutet für Österreich, dass ich jetzt hier bin.

Alpenverein
In eerste instantie zou ik voor de Alpenverein, de Oostenrijkse Alpinistenvereniging, aan de slag gaan om te helpen de storm- en lawineschades van afgelopen winter op te ruimen en de wandelwegen weer begaanbaar te maken. Daarnaast zou ik een aantal diensten meedraaien in de bar van Edlinger. De overige tijd zou ik schrijven en natuurlijk de bergen intrekken. Dit alles zou ongeveer vanaf medio mei, begin juni aanvangen tot zeker het winterseizoen.
Maar goed, dat was het plan in maart. De coronacrisis barstte los, wat me het grootste deel van mijn werk en inkomen kostte en waarbij ook dit plan in duigen viel.

Maar goed, klauwe uit de mouwe. Het was namelijk óók het startsein om mijn uitgeverij Jalapeño Books nu écht op de kaart te zetten. Tijd te over, nietwaar. En daarbij te kijken of ik dan niet tóch nog richting de bergen kon, ondanks gesloten grenzen en meer van zulks.

Evi 
Het moge duidelijk zijn dat het is gelukt! Met een permit van de Alpenverein mocht ik de grens over. Bij Dennis en Vanessa heb ik een prachtig appartement tot mijn beschikking.
Ik zal hier voor nu een paar weken zijn, maar dat is precies genoeg om mijn vierde boek Evi af te schrijven. Om de basis te leggen voor een permanent verblijf in Mallnitz. #ikvertrek En om jullie te spammen met bergfoto’s!

(tekst gaat verder onder de foto’s, sterker… er komt hieronder nog een climax van jewelste!)

Last but not least
Leuk verhaal, maar komt er nog een climax aan het eind van deze blog, Tjeerd?

Ja.

Want over dat op de kaart zetten van Jalapeño Books… Op 10 juni jl. tekenden de Marktgemeinde Huettenberg, Österreich, de The Marsh Agency Ltd. London en Jalapeño Books bij monde van mij een contract voor de duur van twee jaar om exclusief de Nederlandstalige versie van ‘Seven Years in Tibet’ uit te geven.

BAM!

Van het boek werden miljoenen exemplaren verkocht, maar bij het grote publiek werd dit verhaal pas echt bekend door de gelijknamige film met Brad Pitt in de hoofdrol. En met het binnenhalen van deze titel en internationale bestseller, kan ik wel zeggen dat zowel ik als Jalapeño Books als winnaars uit deze crisis komen.

*drops the mic

Evi kun je pre-orderen door op de cover te klikken! Doen joh, is leuk.