Crowdfunding Tossa: de kosten, de baten

Leuk hoor Tjeerd, die crowdfunding, maar 15k ophalen? Dat is frikkin’ veel geld! Heb je dat echt nodig?

Ja.

Monnies
In het brute uitgeversgeweld waar ik moet opboksen tegen de grote uitgeverijen, de karige inkoop van boekhandels als het selfpubbers of kleine uitgeverijen betreft en om enigszins op te vallen in het overvolle medialandschap, is een solide financiële basis essentieel. Het streefbedrag van € 15.000,- komt dan ook niet uit de lucht vallen. Hieronder een overzicht om wat meer duidelijkheid te geven over wat een boek uitgeven globaal gezien kost en – als het goed gaat – oplevert.

Bedragen zijn excl. BTW en eventuele onverwachte kosten.

Drukkosten eerste druk 1.000 exemplaren: € 3.900,-
Redacteur: € 995,-
Vormgever: € 295,-
Opmaak binnenwerk: € 150,-
Logistiek dienstverleners (o.a. Parcel, CB): € 1.995,-
Marketing: o.a. mailing boekhandel € 795,-,

Subtotaal: € 8.130,-

Dan zijn er nog van die kosten die op zich niet zo schokkend zijn, maar opgeteld toch ook weer een aardig bedrag vormen. Wat te denken van het ISBN-nummer? Isniegratisnie. Auteursfoto. Isniegratisnie. Paar Google ads plaatsen voor een paar tientjes, maar ja, een paar tientjes zijn wel weer een paar boeken… In dit specifieke geval komt er nog een druk van 100 hardcover exemplaren bij en de organisatie van een boekpresentatie. Enzovoorts, enzoverder.

En vergeet niet… van het streefbedrag gaat 21% in de vorm van BTW naar Mark Rutte. En weet ook, 42% van de verkoopprijs van elk boek dat wordt verkocht via de boekhandel (van BOL.com tot de lokale boekwinkel), is voor diezelfde boekhandel. Ergo: van alle externe verkoop blijft minstens de helft van de verkoopprijs (nog vóór de belastingdienst komt aankloppen) aan de strijkstok hangen.

Totaal: als het streefbedrag van € 15.000,- wordt behaald (minus 21% BTW en de bijdrage van 7% exclusief btw over het opgehaalde doelbedrag voor Voordekunst) is het geld op. (maar dan is er wel een boek!)

Toen ik vijf jaar geleden Jalapeño Books startte, rekende ik het volgende voor:

Verkoopprijs boek: € 19,95
BTW: € 1,13
Fulfilmentkosten: € 2,06
Boekhandelskorting: € 7,90*
Drukkosten: € 4,55
Marge: € 4,30
* Bij levering vanuit het CB-magazijn: 42% (A-boek).

Per boek hou ik dan € 4,30 over. Dit is gebaseerd op 500 exemplaren. Hoe groter de oplage, hoe hoger mijn marge.
Die € 4,30 is excl. aftrek magazijnkosten CB, excl. aftrek belasting, excl. overige kosten en excl. aftrek investering om een nieuwe druk te bestellen.

Anno 2022 is de BTW verhoogd, is de papierprijs verhoogd en er schijnt op dit moment iets te zijn met torenhoge brandstofprijzen, dus de kosten voor logistiek en vervoer zullen ook weer stijgen. En weet je wat er in al die berekeningen niet eens is meegenomen? Een inkomen.

Passie
Nu vinden veel mensen dat wanneer je iets doet wat je leuk vindt, of wat je passie zou zijn, weinig tot geen inkomen voor lief moeten nemen. Dat romantische beeld van de armetierige schrijver die stralend van geluk zijn epistels tikt op water en brood op die donkere zolderkamer, zonder nagels om zijn reet te krabben, is een prachtig beeld, maar het is vals sentiment.

Van passie alleen kan ik niet eten, helaas. Jalapeño Books is een bedrijf. Gepassioneerd opgericht, pittig geleid, met passie volgehouden tot op dit moment, maar het moet wel levensvatbaar zijn. En blijven.

And guess what… dat kan dus! Met behulp van jou!

Kortom… heb jij al gekeken welke tegenprestatie ik jou kan leveren als jij me helpt van mijn nieuwe boek een bestseller te maken?