Duizend-en-een-nacht, de Hans Vervoort Prijs, een boek voor een tientje en… de aankondiging van een nieuw boek!

Het was gisteren op de kop af duizend-en-één-nacht geleden dat covid en alles wat daarbij kwam kijken onze levens binnen denderde toen de eerste Nederlandse besmetting werd gemeld. Dat de daaropvolgende maatregelen mij veel ellende en gezeur hebben opgeleverd, is voor hen die mij al wat langer volgen of persoonlijk kennen geen geheim. Ik schreef er een openhartig boek over, in samenwerking met Jan en Bob Dijkgraaf.

En hoewel het lijkt alsof de maatregelenstorm is gaan liggen (dat is ‘ie niet) en de grootste uitsluiters en dwangfanaten zich voorzichtig aan het roeren zijn, voel ik nog maandelijks de financiële gevolgen van deze crisis wanneer ik de aflossing voor het coronakrediet naar burgemeester Aboutaleb overmaak.

Desondanks is het genoeg. Het is klaar. Of in ieder geval heb ik voor mezelf besloten dat ik er vanaf vandaag met een bepaalde afstand naar ga kijken. Na duizend-en-een-nacht kijken we vanaf vandaag met een optimistische blik vooruit. Beter voor mijn gezondheid, leuker voor mijn omgeving, gezelliger op mijn socials.

Er liggen nog exact 444 exemplaren van R.I.P. Tjeerd Langstraat op de plank en die gaan nu voor slechts een tientje over de digitale toonbank.

Het ultieme coronaboek! – Jan Dijkgraaf

Schrijversleven

Heuglijk nieuws in het kader van mijn noeste jarenlange pogingen boven te komen drijven als schrijver/uitgever: er is een mij onbekend persoon die Tossa heeft aangemeld voor de Hans Vervoort Prijs. Waarvoor dank, mocht je dit lezen! Eervol. Heel eervol zelfs.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de prijs niet kende. Maar als ik zo lees wat de voorwaarden zijn om kans te maken deze prijs te winnen, dan durf ik wel te zeggen dat Tossa een kanshebber is.

De Hans Vervoort-prijs is een prijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard. Hans Vervoort vindt dat er in de Nederlandse literatuur te weinig waardering is voor vertellers-proza en heeft daarom deze prijs van 5.000 euro ingesteld. Dankzij een donatie is deze prijs verdubbeld tot 10.000 euro.

Neerslachtig en toch opbeurend. Herkenbaar. Enfin, hoe hard en frustrerend het ook werken is om een beetje in ’the picture’ te komen en her en der een boekje te verkopen, er hoeft maar één toegewijde lezer te zijn die je ziet en voilà… de grote Jules Deelder krijgt weer gelijk:

Aankondiging

GEANNULEERD Deze editie is er eentje van bijzondere data en getallen, want buiten de 444 resterende exemplaren van R.I.P. Tjeerd Langstraat die bij massale verkoop mijn financiële mores in één klap kunnen decimeren tot een overzichtelijke roodstand, die ene toehoorder die Tossa nomineerde en de duizend-en-een-dagen én -nachten van covidshizzle, kondig ik met trots, een lichte kriebel in de buik en een zware steen in de maag mijn nieuwste boek aan: Yasmina, een vertelling uit Perzië.

Net als Tossa wilde ik dit boek al tijden schrijven. De eerste aantekeningen dateren van zeker tien jaar geleden, toen was de insteek vooral gericht op Perzië, als bakermat van onze beschaving en de prachtige vertellingen die ‘uit de regio’ komen.

Nu wordt het een boek dat actueler is dan ooit. Met in de rauwe realiteit een ongewisse toekomst en onzekere afloop in het vooruitzicht. Gebaseerd op waargebeurde verhalen, geïnspireerd door de levens van vrienden uit het huidige Iran, ingegeven door de sprookjes uit duizend-en-een-nacht en opgedragen aan de dappere vrouwen (én mannen) die opstaan tegen het tirannieke bewind van de ayatollahs.

Yasmina komt uit op 15 mei 2023. Nu al reserveren is mogelijk door op de cover te klikken. (cover en flaptekst kunnen t.z.t. nog aangepast worden) UPDATE

Yasmina

Yasmina is een jonge Iraanse vrouw die gevangen zit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Haar celgenoot is Jale, een oudere vrouw die Yasmina de martelingen, de vernederingen en de bijtende onzekerheid even doet vergeten door ’s nachts de oude sprookjes uit duizend-en-een-nacht te vertellen.

Jale is een begenadigd chroniqueur die de fabelachtige verhalen chargeert met haar eigen ideeën en fantasieën. De sprookjes uit Perzië, Babylonië en het oude Egypte vormen de basis van een warme vriendschap en diepe verbondenheid tussen de twee vrouwen.

Jale groeide op in het Iran van voor 1979, Yasmina werd geboren net na de Perzische Golfoorlog begin jaren 90. Twee vrouwen met een verschillende geschiedenis, maar met één gewenste toekomst: een vrije.

Editie #9

Dit bericht was eigenlijk bedoeld als Editie #8 via mijn nieuwsbrief op Revue, maar… Revue is van Twitter en bij Twitter is al het personeel pleitheinen nadat Musk er de scepter is gaan zwaaien, dus #8 is niet verzonden. In de volgende editie – als Revue dan nog bestaat – aandacht voor Gorka, voor Lique, voor Bob, voor Pip, voor René, voor Jorrit, voor Heinrich, voor Marijn, voor Ebru, voor mooie boeken, voor het voortzetten van Jalapeño Books en de schrijverij, voor het genereren van neveninkomsten en nog veel meer! Abonneer je op deze nieuwsbrief zodat je alles als eerste leest. Eerdere edities teruglezen kan hier: Tjeerds Brainfarts.

Doneren

Wil je meer van dit soort brainfarts lezen?

Als je denkt “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”, dan kun je voor 5 euro per maand lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht.

Je kunt hier met creditcard betalen, maar als je via deze link een betaling doet, kun je zelf een bedrag kiezen. (Apple Pay ook mogelijk)

Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89.

Mijn dank is groot en oneindig!