I don’t do drugs. I am drugs.

Er zijn mensen die je nog nooit hebt ontmoet, maar waar je een intense band mee hebt. Waar de overeenkomsten in opvattingen hoe het leven te leven griezelig eender zijn. Waar je je frustraties, verdriet, ideeën en toffe ontwikkelingen mee kunt delen. Altijd een luisterend oor, vice versa, maar nooit een oordeel. Mensen die zonder al te veel vooroordelen of taboes in het leven staan zijn vrij zeldzaam. Lique is zo’n zeldzaamheid.

Op mijn boekpresentatie zou ik haar voor het eerst in het echt zien. Ruiken. Voelen. Maar niet alleen dat, ze kwam me hoogstpersoonlijk het kunstwerk overhandigen dat ze had gemaakt. Een portret. Van míjn hoofd. Op basis van onze gesprekken en de foto’s die online van mij te vinden zijn. Ik hang wel vaker het cliché aan dat ik ergens geen woorden voor heb en dat dat als schrijver nogal dubieus is, maar ook in dit geval gaat dat op. Er zijn geen goede woorden te vinden die het gevoel van eer en trots en nederigheid kunnen vangen, te omschrijven hoe het voor mij voelt dat Lique een portret van mij heeft gemaakt.

Lique: “Soms doe je toch mooie contacten op via social media, een andere kunstenaar die zoekt naar publiek, waardering, inspiratie. In dit geval een woordkunstenaar. De getalenteerde thriller-schrijver Tjeerd Langstraat is volop aanwezig op social media, we kwamen in contact omdat hij bezig was zijn derde roman af te maken. Hij schreef hem niet alleen, hij ging hem ook in eigen beheer uitgeven! En om dat allemaal te financieren had hij alles verkocht en verbleef hij so low budget waar hij maar kon, zelfs in tentjes. Wat een toewijding!

Ter gelegenheid van de boekpresentatie van die nieuwe thriller RÄV, in Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, maakte ik een portret van Tjeerd, in de sfeer en tint van het boek. Hij was er heel blij mee!” (understatement: TL)

Over Lique
Op een verdwaald jaar kunstacademie na ben ik autodidact. Mijn stijlen zijn in de loop van de tijd ontstaan en omschrijf ik zelf als “minimaal realisme”. Zonder al teveel fratsen en met zo min mogelijk details probeer ik menselijke kenmerken in hedendaagse sfeer te schilderen. Ik grijp alle moderne technieken aan tijdens de schetsfase, daarna vertaal ik mijn ideeën op ambachtelijke wijze op canvas. En komt het al doende steeds weer verrassend uit de verf. Zelfs voor mij.

Social media vormt mijn inspiratie. Zo ben ik ook aan de titel #avapainter gekomen. Ik ben zelf graag interactief op de verschillende platforms en leer de meeste mensen die ik schilder kennen via internet.

Meestal werk ik in opdracht, maar ik maak ook vrij werk. Ik maak vooral figuratieve en quasi-surrealistische werken. Werk in opdracht wordt in goed overleg gemaakt. Ik heb ook veel ervaring met erotische werken, laat je fantasie de vrije loop, of de mijne…

Hieronder een selectie van haar werk, maar voel je vooral heel vrij om naar haar site te gaan en daar rond te struinen.