If it happens, it happens

Mijn week was vrij relativerend.

Marcel kreeg een hersenbloeding. Marcel stierf. Enfin…

De kanker was weg, de tiet ook, toch werd mijn moeder wéér ziek. Koorts, beginnende longontsteking, enfin…

De moeder van de ex-from-heaven kreeg een allergische reactie op chemo nummer zoveel. De chemo wordt dus stopgezet, om… enfin…

De vader van P., één van mijn beste vrienden, kreeg vorige week te horen dat hij darm-, lever- en lymfeklierkanker heeft. Volgende week moet hij kiezen voor wel of geen chemo, zoveel maanden rekken, pijnbestrijding… Enfin…

Kankerkanker.

Ik zet mijn kerstboom(pje) op. Ik heb een tyfushekel aan kerst. De verplichtingen, de ‘moetjes’. Maar de lichtjes hè, de kitsch, de kneuterigheid, de hoop… Licht.

Ik zeg dees en geen af, ik vraag dees en geen niet naar hoe het gaat. Mijn kamerscherm is open, dus ben ik gesloten. Ik verlies me in drank, ik verlies me.

Deze week staat ook bol van ophef.

#SorryJohan

Het Marrakech Verdrag.

(een serieuze typo, maar bij nader inzien een prima typo: het is een kech-verdrag)

Enzovoorts, enzoverder.

Vrijdagmiddag. Koffie. Café Sijf, Rotterdam.

Ebru huilt. Ze is boos, ze is verdrietig.

“Maar die tosti is wel serieus goed.”

Kuddo’s voor Sijf. Fijne bieren, goede tosti’s.

Ik luister. Ik twijfel om die kleine flink te omhelzen. Ik luister gewoon maar. Ik hoop dat ze er wat aan heeft, ik weet het niet.

14 jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord. Twee jaar geleden werd die kleine in Turkije opgepakt. Het resulteerde in een gedwongen verhuizing, PTSS, ergere (doods-)bedreigingen dan voorheen, enfin…

Ze heeft gister een haard o.i.d. uit haar oude huis in Amsterdam gezeuld. Ik kreeg niet helemaal mee om wat het nu ging, cv-ketel, houtkachel… maar ik vatte ‘m wel. Ik begreep direct waarom ze dat loeizware ding in haar Mini laadde.

“Omdat het altijd warm was als ik thuiskwam.”

Nieuwsuur aan de lijn. Of ze “iets wil vertellen over bedreigingen en zo”.

Alptekin Akdogan:
Bij dit soort discussies moet ik altijd aan @umarebru denken… Ik stel me dan de vraag, waar stonden die mensen toen zij werd bedreigd en zo… #nieuwsuur

Bob Dijkgraaf:
We weten het antwoord: ze stonden met hun rug naar Umar toe en fluisterden achter hun hand dat ze het er eigenlijk wel een beetje zelf naar gemaakt had.

Ebru schreef een column. Voor Metro. Op de plek van Theo. Ze appte me de column door. Ik had twee punten van milde kritiek. Kortweg: downgrade dit iets en pas dat woord aan. Zij vroeg, ik reageerde, we weten beide dat ze het toch niet aanpast.

Terecht dat ze mijn voorgestelde aanpassingen niet doorvoert. Want ik heb makkelijk praten. (dixit Johan Derksen)

Lees die column.

Fuck die kutkanker.

Ga naar Den Daag.

#vierjevrijheid #vierhetleven