Poll: hoe denk jij over reisblogs?

Reisblogs. In 2004 (!) startte ik mijn eerste reisblog toen ik zes maanden door Australië ging reizen. 15 jaar later blog ik nog steeds, op The Jolly Nomad en deze site. In de loop der jaren heb ik de oorspronkelijke site continu aangepast en veranderd, ook qua onderwerpen en focus.

Inmiddels is The Jolly Nomad gericht op outdoor(sports) en adventure travel. Een redelijke niche, ook omdat ik dus niet meer over álles schrijf. Het was altijd een verlengstuk van mijn werk als (reis)journalist. Een blog(reis) leverde ook een printartikel op en vice versa. (en dus inkomsten)
De laatste twee jaar al twijfel ik over de koers van The Jolly Nomad. Veel oude opdrachtgevers hanteren tarieven onder vakkenvuller-niveau. Dus de site als verlengstuk van mijn reportagewerk is niet meer.
Daarnaast twijfel ik over de vorm. Reisblogs zijn m.i. te veel een “en toen” verhaal. Zeker als het een verhaal naar aanleiding van een persreis is.

 

 

Reisblogs dus. De laatste jaren zijn er heel veel nieuwe sites bijgekomen. En ik zie vooral overlap en weinig originaliteit. Ik merk dat ik zelf óók te veel “en toen” verhalen tik en dat gaat ten koste van het schrijfplezier. Nog los van het feit of er pecunia’s mee worden verdiend. Daarnaast haal ik meer engagement uit social media (vooral Twitter) dan uit een blog. Maar ja, het blijft toch leuk.

Dus, komen die polls via mijn Twitter-account! Om te kijken of ik een goed beeld kan krijgen over reisbloggen anno nu en waar ik zelf heen wil.

Poll 1: Welke onderwerpen lees/bekijk jij vooral?

  • Bestemmingstips/Top 10 lijstjes
  • Themablogs (over backpacken, wellness, etc.)
  • Reviews
  • Informatieve blogs om iets te boeken
  • Anders… (reageer via mention)

Poll 2: Welke vorm zie jij het liefst?

  • Persoonlijke reisverslagen (“en toen”)
  • Algemene verhalen (als in de brochure)
  • Vooral beeld, weinig tekst (show, don’t tell)
  • Geen site meer, alles via social media
  • Anders… (reageer via mention)

De uitslag!

 

Welke conclusie hang ik daar zelf aan? Nou, ik laat www.jollynomad.com opgaan in deze site. Stuk overzichtelijker, stuk herkenbaarder! Mijn travel, sports and running blogs zullen vooral een persoonlijk tintje krijgen met zo nu en dan een bestemmingstip.

Hou dus vooral deze site in de gaten, voor nieuwe Adventure travel, Outdoor sports & Running Blogs, nieuws over mijn boeken, de uitgeverij en nog zo veel meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *