Schrijver des Vaderlands

Maart loopt op zijn eind, de lente is definitief doorgebroken en er zijn een aantal mooie dingen gebeurd deze maand. Daarom, een overzicht van winacties, interviews, stukken die ik schreef en de aankondiging van meerdere boeken.

Havenkrant
Door Wieke Ringeling werd ik voor de Havenkrant (Port of Rotterdam, oplage 550.000) geïnterviewd over mijn favoriete havenspot. En dat is de Vogelvallei op de Tweede Maasvlakte! Enne… er hangt een toffe winactie vast aan dit artikel: je kan je eigen mini-thriller winnen, op maat geschreven door mij.

Check de site voor de voorwaarden!

Algemeen Dagblad
Journalist Nadia Berkelder interviewde mij kort voor het Algemeen Dagblad over Rotterdam, mijn thrillers en Jan Vos, de rechercheur die in al mijn thrillers een prominente rol speelt. Net als Rotterdam. Een gouden duo.

The Amsterdam Coffee Festival
Koffie, Amsterdam en influencers. Mix dat en je krijgt een aantal korte interviews voor de festivalkrant van het Amsterdam Coffee Festival. Nailed it, did it. O, enne JP: espressomartinimachine!

koffieTcacao
Nog meer koffie! Ik vertaalde en herschreef een interview met de Britse kunstenaar Becca Turner voor het koffieTcacao Magazine. Becca is illustrator en opleider bij Starbucks en won de bezoekersprijs op The London Coffee Festival met haar portafilter-creatie.

Bever Buitentijd
Bloed, zweet en tranen, het kostte me wat moeite vanwege diverse persoonlijke omstandigheden maar de tweede editie van Bevers Buitentijd (outdoormagazine, oplage 450.000) is een hele mooie geworden en ik heb daar met trots aan meegewerkt.

The Post Offline
Ook deze editie mocht ik weer een cursiefje tikken voor de enige verzetskrant van Nederland. Ben jij al lid?

(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Jalapeño Books
Dit jaar gaan er diverse auteurs onder de vlag van Jalapeño Books hun boek publiceren. En de eerste is niemand minder dan Ebru Umar! Twee van haar eerder geschreven boeken zijn al te koop via de shop, maar eind mei komt daar een nieuw boek bij waarvoor ze nu hard aan het schrijven is. De voorverkoop zal medio april van start gaan.

Naast de boeken van Ebru zijn ook de boeken van Dick Scholten en de bundels van Historische Verhalen toegevoegd. Later dit jaar zal Bob Dijkgraaf zijn (thriller)debuut maken bij Jalapeño Books. Ook Hannah de Vries maakt haar opwachting en dan is er ook nog het Rotterdamse tattooboek waar ik samen met Thamar Kempees en Gaby Jongenelen aan werk.

JOTTEM!

Hebban Thriller Magazine
Hebban kwam na lange tijd weer op de proppen met een thriller magazine. Op mijn aanmelding via het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs om mee te werken aan het serieverhaal voor de Thriller Tiendaagse ontving ik een afwijzing.

“We hebben veel reacties ontvangen en zoals je begrijpt moeten er dan keuzes gemaakt worden. Via deze mail wil ik je laten weten dat we de keuze op andere auteurs hebben laten vallen voor dit project en dat je dus niet bent geselecteerd voor dit project.”

Ik heb altijd wat moeite met keuzes die niet worden toegelicht. Hoe dan ook, ín het magazine werd Jan Vos als seriepersonage gelukkig wel genoemd. Als natte pleister op mijn gekrenkte ego, dat wel.

Alice Indie Boekprijs 2019
Op 14 februari werd bekend dat RÄV op de shortlist stond van de Alice Indie Boekprijs 2019. Een prijs voor boeken die zijn uitgebracht in eigen beheer, georganiseerd door Schrijven Magazine. Op 7 maart werden de winnaars bekend gemaakt, via deze “uitreiking”. Tsja… in meerdere opzichten wat gemiste kansen. Wat wel blijft is de trots om ook met mijn derde boek genomineerd te zijn voor een prijs.

The Indie Awards
De allereerste Indie Awards werden vorig jaar uitgereikt en ik ging daar met de juryprijs voor Beste Boek 2017 (Eeuwig Donker) naar huis. Dit jaar zit ik in de vakjury en deze maand hebben we uit 43 boeken de shortlists bekend gemaakt. Op 13 april worden in Amsterdam tijdens een feestelijk event de winnaars bekend gemaakt.

Je kan hier twee kaartjes voor de uitreiking winnen!

Sociale hygiëne
Naast het schrijven van boeken en (outdoor) reisverhalen is een andere grote liefde ‘de horeca’. Zo werkte ik ooit in een Frans skigebied in een hotel. Van kamermeisje tot afwasser, van barman tot kok en van sneeuwschuiver tot ober: ik heb praktisch elk facet van het hotelwezen mogen ervaren. Ik werkte als barman bij Wet ’n Wild in Alphen aan den Rijn, waar ik kon wakeboarden en serveren, topcombi. Afgelopen zomer viel ik af en toe in bij De Baakermat, een containerbar in Steenbergen. Enzovoorts, enzoverder.
Enfin, al vanaf mijn puberjaren heb ik in mijn kop zitten dat ik ooit een eigen zaak wil. Zoiets als wat die rockende kroegbaas Ilian heeft. Dus nam ik op donderdag 14 maart vrij ad hoc het besluit dat nu de tijd is om daar voor te gaan. Eerste stap: het diploma Sociale Hygiëne halen. Ik keek wanneer de eerste examens zouden zijn en… o, vrijdagochtend al.
Die avond een samenvatting gescoord, vrijdag het examen gedaan en geslaagd! Die is in the pocket, nu is de volgende stap een toffe (freelance) job als barman. Meters maken, leren en meer ervaring opdoen.

Enne, Ilian, ik hou je aan je woord: bij het eerstvolgende evenement dat jullie hebben, huur je mij in als freelance barman. 😉

Osprey Europe
Voor The Jolly Nomad mocht ik op uitnodiging van Mindshake PR voor Osprey Europe en HydroFlask een dag en een nacht in het prachtige Domaine de Grangeneuve vertoeven – in bijzonder goed gezelschap – om de nieuwste Osprey’s te testen, uit een boom te springen, een mooie hike te maken en kaas te eten. Veel kaas. En bier. Ook veel. Later meer over de Osprey Transporter, de Katari en de allernieuwste Osprey waar ik nog even niks over mag zeggen.

Als ‘proud partner’ van @ospreyeurope mocht ik op uitnodiging van hun vertegenwoordiging in Nederland @mindshakepr / @veroniquevb een dag door de bossen bij Assesse (B) struinen. Met een zipline uit een boom springen. Mijn lippen branden door de nogal goed werkende @hydroflask. Lokale biertjes drinken. Een supertoffe avond hebben met een fantastische groep mensen a.k.a. de #outdoorgirlssquad. ? En vanwege de storm met z’n allen kamperen op de vide van Domaine de Grangeneuve. Het voelde als een weekend, en dat middenin de week. Merci! ? #outdoorblogger #outdoorlife #outdoorlifestyle #outdoors #intothewoods #gooutside #JollyNomad #OspreyEurope #HydroFlask #100PureCamp #Polarskateco #travelblogger #nature #zipline #ziplineadventure #tbt #tb #selfie #salomon #schrijversleven #hiking #hike #hikelife ? by @thomasdeboeverphoto

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Schrijver des Vaderlands
Tot slot. Ik heb mijzelf benoemd tot Schrijver des Vaderlands. Die was er nog niet en voordat er iemand mee aan de haal gaat van binnen “de intens corrupte Nederlandse literaire wereld, waar nog altijd een handjevol doodsbange, elkaar in de kont neukende poortwachters boeken en daardoor levens kunnen maken en breken“, leek het me niet meer dan terecht dat ik deze titel met trots ga (uit)dragen.

O, ik zou het bijna vergeten… uiteraard komt er van mijn hand ook een nieuw boek uit dit (na)jaar. Wat voor boek dat zal zijn, maak ik later bekend. Spannend, niet? Ook liet ik door Joyce twee tattoos zetten. En de derde staat inmiddels ook al. Drie tattoos in drie weken, dat kan slechter.

Geniet van de lente! En volg me op Twitter, Instragram en Facebook. Is leuk.