Sneakpreview Tossa, hoofdstuk 3

Een fragment uit Tossa, hoofdstuk 3, met de titel Artemisia absinthium, waarin de hoofdpersoon Marlin de bergen intrekt.

Ik maak mezelf graag wijs dat ik zo opga in de natuur dat ik daarom zoveel dieren zie onderweg. Laatst sprak ik met een bosbouwer uit het dorp en die zei dat je wild alleen heel vroeg, of heel laat op de dag ziet. Bij zonsopgang en bij zonsondergang. We raakten in een verhitte discussie, want ik weerlegde zijn stelling. Dat reetjes in de morgenstond zich het veiligst voelen is waar. Maar dat is niet alleen vanwege het schemerduister die er dan nog hangt, het heeft ook te maken met de rust die er op dat moment heerst. Wij, de luidruchtige mens, zijn dan nog niet actief.
Herten slapen bijvoorbeeld maar een uur of drie, vier per dag. Die overige twintig uren verplaatsen ze zich, dat zijn twintig uren van mogelijkheden om dit prachtige dier te aanschouwen. Ware het niet dat ze dieper het bos ingaan, hoger de berg opgaan, wanneer wij luidruchtigen de wereld weer overnemen na ons ontwaken.
Overtuigen kon ik de bosbouwer niet, zelfs niet door hem mijn wildfoto’s te laten zien die ik midden op de dag had geschoten. De vroege ochtend, de late namiddag of in de zomer heel laat op de avond, meer smaken zijn er niet. Alle andere momenten van het spotten van wild zijn toevalstreffers volgens hem.

De bergscénes zijn natuurlijk geïnspireerd op mijn eigen bergavonturen. Zo besloot ik vanmiddag naar het Seebachtal te gaan, aan het einde van mijn bergdorp. De luidruchtigen waren er niet; het dal is tijdelijk afgesloten vanwege de hoeveelheid smeltwater wat naar beneden komt. En dat geeft zo een serene rust, puurder krijg je de natuur niet. Er hangt de geur van nat dennenhout, de lucht is kraakhelder fris vanwege de temperatuur die tegen het vriespunt ligt, je hoort enkel het geluid van tjirpende vogeltjes, een oehoe-ende uil, het kabbelen van de beek en het geknaag van de reetjes die op de hellingen op zoek zijn naar malse grasjes.

Wil jij meer lezen over Marlin en zijn struinen door de bossen en de bergen? Reserveer dan nu jouw exemplaar via Voordekunst. Daarmee bezorg je jezelf niet alleen een mooi boek, ook help je mij dit boek uit te kunnen geven. #supportyourlocal