Vom urlaub bis zur Auswanderung!

De titel zegt het al, maar voor de slechte Duitse verstaander: van vakantie tot emigratie! Van Rotterdam naar Mallnitz!

Begin 2020, het vleermuisvirus begon nog maar net aan zijn opmars en wij waren in Mallnitz, een slaperig dorpje in Karinthië, een zogeheten ‘Alpine Perle’, gelegen in de Hohe Tauern (Oostenrijkse Alpen). We vierden er mijn verjaardag, we dronken er liters glühwein en we verkenden de pistes.
Als je er een aantal clichés op wil loslaten: Mallnitz is gemoedelijk, authentiek en het gebied voelde voor mij direct als thuis. Een Heimat, niet zozeer in de vaderland-betekenis, maar als ‘een eigen vertrouwde omgeving’.
Niet eerder heb ik mij op een specifieke locatie zo op mijn plek gevoeld. Wat mij vrij snel op het besluit bracht naar Mallnitz te verkassen. Wonen en werken in de bergen en bossen is al van jongs af aan mijn grootste ambitie, naast die van een enorme bestsellerauteur te zijn uiteraard, maar in al die jaren werkzaam te zijn geweest in de reisjournalistiek, vond ik nooit dé plek waar ik dat voor langere tijd zag gebeuren. Tot Mallnitz op mijn pad kwam.

Flashforward. Met Dennis en Vanessa van Pension Edlinger sprak ik af in Mallnitz te komen werken in de bar van het pension. Daarnaast kon ik freelancen voor de Alpenverein (de Oostenrijkse alpinistenvereniging; een soort kruising tussen Natuurmonumenten, de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging en Staatsbosbeheer). Ik zou er mijn vierde boek Evi afschrijven en ik zou ter plekke gaan bekijken wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn om mij in Mallnitz te vestigen.
Waarbij ook de vraag oppopte of ik dat in één keer zou doen – huis opzeggen, uitschrijven in Nederland, en hatseflats naar Oostenrijk vertrekken etc. – of dat het een langzame emigratie zou worden.

Het vleermuisvirus was inmiddels in alle hevigheid losgebarsten, mijn werk in de Foodhallen was plotsklaps verdwenen en de maanden die ik in Mallnitz zou gaan wonen en werken werden gereduceerd tot een aantal weken. Al die ontwikkelingen, maatregelen en onzekerheden, maakten van alle duidelijke plannen een potpourri aan ad hoc beslissingen en “we moeten maar even kijken waar het heengaat” overpeinzingen.
Toch was ik in de lente van dit jaar langere tijd in Mallnitz, in de zomer was ik er weer een aantal weken en oh baby, vanaf 1 december zal ik weer in Mallnitz zijn. Die langzame emigratie is ondanks alles een feit!

Alpenverein & Tourismusverband
Ook nu ga ik weer freelancen voor de Alpenverein en het Tourismusverband. Was het in juni nog met zaag en pickhouweel de bergen op, de bossen in om de lawine- en stormschades van afgelopen winter op te ruimen en de wandelwegen weer veilig en begaanbaar te maken, daar zal ik deze winter helpen om o.a. de winterwanderwegen sneeuwvrij te houden.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat)

The Edge Adventures
Discover Mallnitz, dat is de slogan, dat is het doel! Mijn eigen toko in Mallnitz, een outdoorbedrijf die begeleide tours gaat aanbieden met verschillende gidsen in verschillende disciplines. Van trailruns tot lange hikes, van mountainbiketochten tot sneeuwschoenwandelen en van klettersteigen tot wildlife spotten: de outdoorlover kan z’n lol op!
De komende periode ga ik dit samen met o.a. Vanessa, diverse partners in het dorp en lokale gidsen verder uitbouwen en optuigen. De basiswebsite staat, nu is het nog finetunen. Enorme klus, maar so cool zu tun!

Jalapeño Books
En dan is daar nog mijn prachtige uitgeverij. Die bouw ik langzaam, maar gestaag uit. Mijn eigen Evi zal de volgende publicatie zijn. Daarna zal de heruitgave van de Nederlandse vertaling van ‘Seven Years in Tibet’ op 1 juni 2021 het levenslicht zien!

Op 10 juni 2020 tekenden de Marktgemeinde Huettenberg, de The Marsh Agency Ltd. (London) en Jalapeño Books bij monde van mij een contract voor de duur van twee jaar om exclusief de Nederlandstalige versie van ‘Seven Years in Tibet’ uit te geven. Van het boek werden miljoenen exemplaren verkocht, maar bij het grote publiek werd dit verhaal pas echt bekend door de gelijknamige film met Brad Pitt in de hoofdrol.
Mooie toevalligheid: Huettenberg en het museum dat aan de schrijver van het boek, Heinrich Harrer en de Dalai Lama zijn gewijd, ligt op een kleine twee uur rijden van Mallnitz. Een bezoek waard dus, het nieuwste exemplaar zal dan ook lijfelijk worden afgeleverd!

Cirkeltje rond.

Mallnitz, hier komme ich!

(en kijk nou wie er ook komt!)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat)

2 gedachten over “Vom urlaub bis zur Auswanderung!

  1. Wat een grootse plannen! Klinkt als een mooie uitdaging. Heel veel plezier straks weer in Oostenrijk.
    Succes met het opstarten van je nieuwe toekomst. Wie weet komen Hans en ik een keer die kant op met de camper wanneer je bedrijf vorm heeft gekregen. Dan wel in de zomer hoor, ben niet zo’n wintermens 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *