#zeghet

Ze drong zich wel vaker aan me op. Aan de bar, waar ze naar mijn mening veel te dicht tegen me aan kwam staan. Me over mijn been aaide, richting mijn kruis, terwijl ik daar duidelijk niet van gediend was. Via appjes waarin ze weinig aan de verbeelding overliet. Het was ongemakkelijk, heel ongemakkelijk. Want hoe direct ik ook ben, ik ben niet zo’n hork die vraagt of ze haar hand van mijn been wil halen. Of die aangeeft dat ik haar appjes niet apprecieer.

Toen was daar een willekeurige avond aan de bar, zij was er ook. We drinken, blijven bij onze eigen vriendengroep staan, groeten elkaar, verder niets en geen vuiltje aan de lucht. Nu heb ik de eigenschap dat ik vrijwel altijd overal als laatste wegga. Ik ben er zo een die het licht uitdoet zeg maar. Zo ook die avond. En zij heeft die eigenschap ook. Kortom, we zaten samen aan de bar, deden het licht uit en eindigden bij haar thuis voor een afzakkertje. En al snel werd het ongemakkelijk. De drank, de sfeer, er hing seks in de lucht en mijn aversie en twijfel staken net zo hard de kop op als wanneer ik nuchter was geweest. Lang verhaal kort: zij drong aan, ik zwichtte, we neukten, ik had de dag erna spijt. Een dubbele kater.

Haar fout, haar schuld? Voel ik me aangerand of misbruikt? Nee. Ik was er zelf bij. Er was geen dwang, enkel mijn eigen ontbrekende ruggengraat en een overkill aan alcohol.

Ander voorbeeld. Ik was op vakantie met vrienden. Je raadt het al, de drank vloeide rijkelijk, de dames waren fijn, ik belandde op een dakterras met een blonde Noord-Europese dame. Hing er seks in de lucht? Ja. Kwam het ervan? Nee. Ze was te dronken. Het moment dat ze uitgebreid in een plantenbak op het terras zat te pissen, was mijn libido net zo ver te zoeken als de inhoud van haar blaas.

Even daarvoor gebeurde er echter iets anders. We zaten op een ligbedje. Zij lag, ik zat tussen haar benen. We dronkemanspraatten. Tot zij uit het niets haar rokje optrok – sliploos – haar benen om mijn nek zwiepte en me met een oerkracht head first in haar kruis duwde.

Valt te scharen onder aanranding, nietwaar? Moet je als man eens bij een vrouw doen. Ik moest er enkel om lachen. En ik heb mijn gezicht 34x gewassen met bleek, maar dat terzijde.

Was het intimiderend? Ja. Met name omdat ik geen adem kreeg. Was het ongewenst? Op die manier; ja. Voel ik me aangerand of misbruikt? Nee. Ik zie het eerder als hilarische anekdote waarbij de avond niet helemaal verliep zoals ik verwachtte.

De afgelopen dagen was #zeghet trending topic op de Twitters en gister mochten een aantal hoofdpersonen bij Pauw hun verhaal doen. Ik heb weinig op met awareness hashtags, evenals ik niets heb met roze kankerstrikjes en meer van zulks. Kleine kanttekening: Peter Kwint werd zich bewust, en zelfs bij Justitie is er iets gaan dagen, dus vooruit, het heeft tóch nut gehad.

Helaas gaat nu Sunny Bergman, de chronisch verongelijkte subsidie slurpende documentairemaakster, met de #zeghet manie aan de haal. In een column beschrijft ze dat ze seks had met een gozer omdat hij geil was, zij wilde slapen, hij nog maar eens zei dat hij zo geil was en zij dus toch maar met hem neukte.

Nog een anekdote uit de koker van Sunny: “Op mijn eerste vakantie zonder ouders gingen mijn beste vriendin Michelle en ik naar Los, om daar een keer ongegeneerd los te gaan. ’s Avonds werden we dronken en ontmoetten twee Canadese mannen. Een van hen nam mij mee en neukte mij. Vanwege mijn dronkenschap herinner ik me niet meer wat er gebeurde. (contradictio in terminis) Terwijl de volwassen Canadees feitelijk een dronken, minderjarig meisje had geneukt dat op dat moment niet meer bij bewustzijn was.”

Right. Sunny Bergman zuipt zich een stuk in de kraag (vrijwillig), gaat stappen (vrijwillig), gaat los (vrijwillig), gaat neuken (vrijwillig) en bij de kater de ochtend erna is niet zijzelf “schuldig” aan die kater, maar de man. De gore klootzak.

De Sunny Bergmans van deze wereld, die de spijt over hun eigen geneuk of gebrek aan ruggengraat, toewijzen aan “de man” in kwestie, zijn de pest voor vrouwen die daadwerkelijk misbruikt, aangerand of verkracht zijn, of die te maken hebben met (fysiek) geweld.

Het zijn de #zeikwijven die een serieus probleem voor eigen gewin misbruiken.