Tjeerd Langstraat jurylid The Indie Awards 2018

Flashback. Er werden 241 boeken aangedragen. Daar werden ruim 2.000 stemmen op uitgebracht. Dat leverde een longlist op van 26 boeken. Dat werd uitgedund tot een shortlist van 5 boeken. Met als klapstuk een winnaar die volgens de vakjury “uitspringt tussen alle anderen” en daarom de titel Beste Boek 2017 mag dragen: Eeuwig Donker!

Maar dat stokje die titel moet doorgegeven worden. Er zijn nieuwe boeken! We moeten vooruit!

Het vervult mij dan ook met trots dat ik ben gevraagd om zitting te nemen in de vakjury voor de tweede editie van The Indie Awards!

Lezen heeft iets magisch. Het laat je kennis maken met situaties die je nooit hebt meegemaakt, je komt op plekken waar je nooit zult komen en je wordt meegenomen op een vlucht door de hersenspinsels van iemand die je niet kent. Als je je dat beseft, zal elk boek dat je leest nog unieker zijn. Evenzogoed is het schrijven van verhalen magisch, door alles wat ik hiervoor al noemde and beyond all of that. Lezen én schrijven laat mij de waan van alledag ontvluchten. Woorden worden zinnen en vormen verhalen, verhalen die een soort parallel universum creëren waar even geen zorgen zijn.

Het is dan ook zo tof om in de jury te mogen zitten. Om mij te kunnen verliezen in een aantal mooie boeken. En om al die schrijvers het podium te geven dat ze verdienen. In dit geval met een extraatje: The Indie Awards zijn er om ondernemende auteurs, die hun werk in eigen beheer uitgeven, in het zonnetje te zetten. Het schrijven van een boek is één, het daadwerkelijk uitgeven is een tweede. Ik heb diep respect voor het harde werken en doorzettingsvermogen van selfpublishers.

The Indie Awards 2018
The Indie Awards zijn dé literaire boekenprijzen voor auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven, de zogenaamde indies. De awards zijn een initiatief van Simone Lucchesi (The Black Sheep Indie) en Sanne Hillemans (Sunny Hill Books) en zijn in het leven geroepen om het harde werken van indie-auteurs te belonen.

“Wist je dat één op de 17 Nederlanders schrijfambities heeft? Dit kleine kikkerlandje telt zo’n één miljoen mensen die een verhaal in hun pen hebben branden en dat met de wereld willen delen. Maar helaas krijgt niet iedereen die kans. Zonde! Want op die manier gaat er ontzettend veel talent en kennis verloren. En dat is precies waar de indie-auteur verandering in wil brengen. En wat we met The Indie Awards willen vieren! De vrijheid om te kunnen schrijven en uitgeven zoals jij dat zelf wil!”

Hard work pays off, we are here to stay.